Erbjudande: Nu får du 30% rabatt på årsabonnemang Driva (första året) – passa på!

Så skapar du säljande videor för ditt företag!

Video! Visst är det roligt med rörlig bild? Men hur skapar du egentligen innehåll för dina sociala medier, din hemsida och andra marknadsföringskanaler? Och vad behöver du tänka på? Vi ska i det här inlägget att gå igenom det du behöver veta för att skapa videor – helt själv! Spännande va? Låt kameran rulla. Nu är det film-tajm!

Visste du att marknadsföring med video är ett av de bästa sätten att snabbt öka din försäljning och kännedomen kring ditt företag? Inte? Nu vet du! Och nu när du vet vill du ju självklart komma igång, eller hur? Då sätter vi igång!

Vad för video vill du skapa?

Alla älskar en bra video! Har du ännu inte upptäckt dragningskraften så låt den här guiden motivera dig lite extra. Video har idag en massiv påverkan, speciellt inom sociala medier. Faktum är att folk egentligen inte tar sig tid att läsa långa texter, och om de får välja – föredrar de video före text. Och du vill ju självklart att de väljer dig. Dessutom sias det om att hälften av allt material som postas i sociala medier 2022 blir i form av video! Så hur kan du använda video i ditt företag?

  • Varumärkesberättelser – skapa starkare reaktioner kopplat till ditt varumärke med hjälp av video. Kanske säljer du en vara eller tjänst som verkligen förändrat någons liv? Skapa en video om det! Värnar ditt företag om miljön genom att jobba med hållbarhet? Gör en video! ICA, Pressbyrån och Skellefteåkraft är några företag som verkligen lyckats bra med sina varumärkesberättelser.

  • Produktvisningar – filma dina produkter eller sätt dem i roliga situationer och tillsätt bra musik och action – garanterad succé! Det är självklart inget måste, men om du placerar dina produkter i till exempel ett humoristiskt sammanhang ökar chansen till försäljning. Känner du att det är ett för stort steg för att ta så här i början så kan du filma dina produkter eller tjänster helt “normalt”. Zooma in, zooma ut – lek med kameran och skapa något roligare än bara en stillfilm! Eller varför inte kika på hur till exempel Biltema eller Skincity skapat filmer kring sina produkter?

  • Skapa hjälpguider – Jobbar du inom IT eller är föreläsare? Då är en inspelad skärm ditt bästa verktyg! Skapa intressanta och roliga hjälpguider med ett program som till exempel OBS.

  • Intervjua nöjda kunder och ambassadörer – Gör en roligare kundrecension genom att intervjua nöjda kunder! Du kan ha en tävling där dina kunder skickar in egna videorecensioner eller produktvisningar. Då får du dessutom massor av innehåll att jobba med! Titta till exempel på företaget HiSmiles Facebooksida – de använder sina kunder och ambassadörer i nästan samtliga videor. Kanske är det något för dig?

  • Massa annat innehåll som du tror att din publik uppskattar - Som till exempel när din kollega Hasse “råkar” sätta sig på pruttkudden du så fint placerat i fikarummet och du är självklart där med kameran i högsta hugg! Det är bra att spela på känslor och humor!

Vad behöver du för att lyckas med din video?

Här kan du helt enkelt välja, antingen så slår du på stort och skaffar proffsig utrustning (absolut inget måste) eller så använder du helt enkelt det du har – mobiltelefonen! Till exempel är delar av den Oscarsvinnande dokumentären “Searching for Sugarman” filmad med en iphone. Kan de vinna en Oscar med hjälp av mobilen, så kan du definitivt skapa en video för ditt företag! Det här behöver du för att komma igång:

1. En kamera – är självklart det allra viktigaste du behöver för att skapa din film. Här kan du välja att antingen spela in på din telefon eller skaffa en “riktig” kamera. Idag har de flesta systemkameror även stöd för video så det är inget måste att använda just en renodlad videokamera. Eller varför inte förena nytta med nöje och investera i en Go Pro kamera?

2. Videoredigeringsprogram – förändrar ditt innehåll radikalt. Klippta filmer är roligare att titta på. Tempot ökar liksom! För redigering kan du använda dig av imovie, Pinnacle Studio , Movie Maker , Video FX Live eller Videohow: Editor & Maker. Vill du verkligen satsa stort så är Adobe Premier höjdarnas höjdare av redigeringsprogram. Vi rekommenderar att du redigerar din video i datorn. Koppla bara ihop din iphone/kamera med en usb-sladd, kopiera video-filen till datorn och börja klippa!

3. Stativ, mick och ljus – Din mobilkamera kan idag producera högkvalitativ video, däremot är ljudet sämre. Märker du att ljudet blir dåligt så finns det många bra “myggor” som du kan koppla in direkt i mobiltelefonen. Ett stativ gör kameran (eller telefonen) stadig under filmningen och en lampa kan skänka helt nytt “ljus” (fyndigt va?) till din film!

4. Musik – Musik är liksom bilder ofta upphovsrättsskyddade. Så vill du använda musik och garantera att den även hänger med när du lägger upp din film på Youtube så bör du göra rätt för dig. CC har ett stort bibliotek med “fri” musik som du kan använda. Var bara noga med att kolla vilka rättigheter kreatören kräver!

5. Format – När du är klar med din film så vill du ju självklart sprida den! Många väljer att lägga upp sina videor på Youtube eller Vimeo som vi på Heymo rekommenderar – och det är toppen! MEN, ska du publicera din video på Facebook så bör du använda deras publiceringsverktyg eftersom Facebook har autostart på videoklipp vilket inte fungerar om du länkar ett youtube-klipp. Du får dessutom en större räckvidd (synlighet).

Heymo tipsar: Idag ses så mycket som 85 procent av all film i sociala medier utan ljud. Så försäkra dig om att ditt budskap verkligen når fram genom att texta din video. Det innebär att folk kan hänga med i ditt budskap, även om de väljer att inte slå på ljudet. Ett företag som använder sig mycket av textning är KIT. Kika på deras videor och bli inspirerad!

Det viktigaste är budskapet och ditt mål

Vid det här laget har du kanske redan en idè eller tanke om vad du vill åstadkomma med din film. Och vet du vad, det är faktiskt filmens berättelsen som är viktigast, inte tekniken eller utförandet! Så tänk verkligen igenom vad du vill berätta med din film – och vad målet med den är. Har du inte kommit på någon handling än? Då kan du kika på de här förslagen:

  • Hitta meningen med din film – Vad vill du att din film ska göra för ditt företag? De flesta skulle ju självklart svar “öka min försäljning” men på vilket sätt vill du göra det? Är det genom att visa upp dina varor, berätta en historia om ditt företag eller stärka din position på marknaden? Precisera ett mål och jobba sedan på en handling kring det målet.

  • Titta på andra kortfilmer – och mycket! De bästa ideérna kan faktiskt födas när du själv kikar runt. Sätt av några minuter för att kolla igenom Youtube – där finns allt mellan himmel och jord. Kanske snubblar du över en användbar idè?

  • Bygg din film kring dina kärnvärden – Har du några nyckelord eller specifika värden som du jobbar med? Försök återskapa dessa genom att få med dem i din film. Är dina produkter enkla att använda? Tryck på enkelheten! Allt behöver inte konkret illustreras tänk gärna i metaforer, humor eller igenkänning. Det finns en rad ideér du kan utnyttja. Ikea till exempel har verkligen lyckats illustrera sitt koncept att de “finns med i vardagen” i sin kampanj – “Där livet händer”.

Heymo tipsar: Vill du använda dig av video men varken har tid eller ork att skapa egna? Då finns det många bra tjänster som erbjuder dig färdiga videor som du kan anpassa efter dina behov! Några exempel är Istock, Coverr, Pexels eller Videvo. Tänk dock på att sajterna med färdiga videor har ett begränsat utbud och de är varken unika eller personliga.

Nu har vi gått igenom vad du behöver veta för att komma igång med att marknadsföra ditt företag med video. Visst är det spännande? Nu är det bara för dig att sätta igång! Hitta din idé, börja skissa på en plan och tryck på “rec”!

Vill du läsa mer om varför du borde använda video för ditt företag?

9 skäl till att använda video

Följ Heymobloggen för att bli inspirerad och ta del av våra bästa tips och idéer!

Kom igång med din hemsida och förverkliga dina drömmar!

Ledigt domännamn?

Fyll i det önskade domännamnet och se om det är ledigt.