Erbjudande: Nu får du 30% rabatt på årsabonnemang Driva (första året) – passa på!

Effekterna som får din hemsida att sticka ut!

Genom att skapa en riktig wow-känsla för dina besökare ökar möjligheterna att de väljer dig vid köptillfället. Här ger vi några tips för hur du skapar en effektfull och proffsig hemsida som ger dina besökare en schysst upplevelse. Dessutom bjuder vi på några exempel från den vinnande hemsidan i vår senaste makeover-tävling och visar några av de effekter som finns i verktyget. Det vill du inte missa!

1. Skapa effekter på startsidan

Självklart vill du ge ett så bra intryck som möjligt till dina besökare och startsidan är ofta det första som de möts av. Att skapa en schysst startsida kan du göra på många olika sätt. Här hittar du tre tips som vi använde när vi tog fram en ny hemsida till inredningsdesignern Linda Lii Lundberg, som vann vår senaste makeover-tävling.

  • Justera fokuspunkten i bilden
    På den nya hemsidan valde vi att använda samma bild som fanns på den tidigare hemsidan men med några ytterligare effekter. Exempelvis ändrade vi bildens fokuspunkt, alltså vilken del av bilden som ska hamna i besökarens blickfång, och valde även att visa mer av bildens motiv. Se bilderna nedan!

Före: Startsidan innan makeovern.

Efter: Så här ser startsidan ut med den justerade fokuspunkten tillsammans med de övriga effekterna.

I vår hjälpguide, videon "Bildblocket", berättar vi hur du ändrar bildens fokuspunkt!

  • Lägg till oskärpa på bakgrundsbild
    Eftersom det första som din besökare möts av är just det översta partiet på startsidan ska du se till att lyfta ditt viktigaste budskap just där. Exempelvis lyfta vad du erbjuder dina besökare och varför de ska välja just dig. Ett bra förslag är att lägga till oskärpa på bakgrundsbilden för att budskapet ska bli riktigt tydligt.

När du lägger till en viss grad av oskärpa på bakgrundsbilden får du en något suddig effekt på din bild. Det gör att när vi placerar texten, budskapet som vi vill lyfta, ovanpå bilden så lyfts texten fram och blir extra tydlig för besökaren med en snygg kontrast. Se bild ovan för hur det kan se ut – graden av oskärpa kan du själv välja!

Så här lägger du till oskärpa på din bild!

  • Justera färgtonen
    Vill du eventuellt ljusa upp bilden som du har på hemsidan eller kanske att den ska vara lite mörkare? Ja, då kan du enkelt justera färgtonen på din bild direkt i verktyget. På den vinnande hemsidan valde vi exempelvis att justera nyansen på bilden till en något mörkare för att texten ovanpå skulle framhävas på ett bra sätt. Dessutom passade det bra med den nya hemsidans färgskala överlag – en jordnära färgskala med brungrått i fokus!

Så här ändrar du bildens färgton!

2. Ge hemsidan liv med animationer

Genom att lägga till animationer, en rörelse, för blocken på din hemsida skapar du en cool effekt som ger din hemsida ytterligare en dimension. Med animationer kan exempelvis ett textblock glida upp underifrån eller kanske in från höger på din hemsida.

På den vinnande hemsidan valde vi att lägga till animationer på startsidan för att besökaren ska mötas av något extra. Man brukar säga att du har tre sekunder på dig för att se till att behålla besökarens intresse och få dem att stanna kvar på hemsidan. Så varför inte lägga till en effekt som gör hemsidan levande och håller intresset vid liv?

Så här lägger du till animationer på din hemsida!

3. Skapa en 3D-känsla med parallaxeffekt

Ett effektfullt sätt att använda animationer är att göra det tillsammans med parallaxeffekt. Genom att lägga till en parallaxeffekt på bakgrundsbilden skapar du ett djup i bilden, vilket gör att när besökaren skrollar rör sig bakgrundsbilden långsammare i förhållande till annat innehåll. Det ger en 3D-känsla som helt enkelt gör din hemsida till en riktigt cool upplevelse.

Självklart fick den vinnande hemsidan även en touch av parallaxeffekt som vi kombinerade med animationer på startsidan. Vi valde endast en liten grad av effekten (du väljer själv hur stark parallaxen ska vara) för att ge startsidan mer liv utan att det tar över allt för mycket.

Heymo tipsar:
Du kan välja att lägga till parallaxeffekten på hela din hemsida om du vill. Men vårt tips är att använda parallaxeffekten i lagom mängd. Om du använder den på hela hemsidan blir inte effekten inte lika stor. Så vårt tips är att använda den med måtta och där den ger den effekt som du önskar!

Så här lägger du till en parallaxeffekt!

Nu är det dags att testa någon eller kanske alla effekterna på din egen hemsida! Kanske kan en parallaxeffekt passa fint på din hemsida eller varför inte en stilren animation på startsidan? Ja, det finns många sätt att skapa en riktigt effektfull hemsida, så se till att logga in och prova du med – vi vet att du kan!

Logga in!

Följ Heymobloggen för att bli inspirerad och ta del av våra bästa tips och idéer!

Kom igång med din hemsida och förverkliga dina drömmar!

Ledigt domännamn?

Fyll i det önskade domännamnet och se om det är ledigt.