Vill du renovera i hemmet?

Om du funderar på att renovera ditt hem bör du göra lite efterforskningar innan du börjar. På så sätt undviker du kostsamma misstag, kan du göra en realistisk budget och har störst chans att uppnå det resultat du vill ha.

Tänk noga på vilka rum du vill renovera och vad du vill uppnå

Innan du påbörjar ett renoveringsprojekt ska du se till att du noga har tänkt igenom vilka rum som behöver uppmärksammas först. Det kan vara lätt att dras till det som känns kul och där du ser synliga resultat direkt. Och visst är det såklart viktigt att trivas i sitt hem. Men det är väldigt kortsiktigt tänkt om ditt hem faktiskt behöver underhållsarbete där du till exempel byter fönster och får ner dina elräkningar eller behöver göra underhåll för att undvika en framtida vattenläcka eller liknande.

Är din budget är begränsad och du planerar att sälja ditt hem i framtiden är det bäst att inte lägga alla dina pengar på ett rum. Om du till exempel planerar för en öppen planlösning och vill uppdatera köket först så att det är funktionellt och modernt innan du tar itu med andra rum som badrum eller arbetsrum, gör det!

Du bör inte heller överanstränga dig genom att försöka renovera alla rum samtidigt. Det finns många fördelar med att ha flera projekt på gång samtidigt - som att hålla sig sysselsatt medan man väntar på färg- eller tapetprover från affären - men det finns också nackdelar: Du kanske kommer att få slut på tid eller pengar innan du har slutfört allting ordentligt.

Försök om möjligt att inte spendera för mycket pengar på något, särskilt om det ska placeras i ett rum som inte kommer att vara en del av ditt vardagsrum utan bara användas för gäster som stannar över tillfälligt, till exempel gästrum. Om du behöver låna 3000kr eller mer bör du fundera över hur du ska låna pengarna. Finns det någon i din närhet du kan låna av? Annars är det hög tid att välja en lånamäklare som kan hjälpa dig få bästa möjliga villkor.

Tänk igenom följande steg innan du börjar:

Prata med dina grannar. Beroende på hur du bor och din renovering ser ut kan du behöva deras tillstånd.

Skaffa tillstånd från staden om du ändrar när eller var folk får parkera.
Få tillstånd från hyresvärden om det är deras egendom och de kanske vill ha något i gengäld för att tillåta renoveringen (de kan till exempel tjäna pengar genom att hyra ut en extra lägenhet medan du renoverar).

Få tillstånd från byggnadsföreningen om det finns några särskilda regler som styr hur många reparationer/renoveringar du kan göra under ett år utan att först få ett godkännande (detta varierar beroende på var du bor). Det bästa sättet att göra detta är att ringa upp dem och ställa frågor om eventuella restriktioner för renoveringar i allmänhet - de har troligen massor av användbar information till sitt förfogande!

Rita upp och gör en plan

Om du har tid och lust kan du skissa upp detaljerna i ditt drömboende och få en känsla för hur det kommer att se ut.

Du behöver inte vara en konstnär och det behöver inte vara perfekt. Men det kan hjälpa dig väldigt mycket tack vare att du tvingas tänka igenom din idé och hur det ska se ut. Du kan rita en enkel skiss på papper eller till och med på din dator. Genom att skissa kan du visualisera utrymmet i tre dimensioner och fundera på blir absolut bäst. Detta är särskilt viktigt om det finns trappor eller andra hinder som man måste ta hänsyn till under byggandet. Om möjligt, inkludera mått i din ritning. Det här är extra viktigt om det är någon annan som ska bygga och behöver förstå exakt vad som måste göras när de bygger det.

Ta in flera offerter och jämför priser

Ta emot flera offerter från flera byggare. Det är viktigt att jämföra priser, tidslinjer och vad du får för garantier från olika byggare. Även om du har en byggare som du vet att du vill använda dig av, så kommer det hjälpa dig göra bra val och få så bra villkor som möjligt.

Jämför priserna, men också den arbetsmetod som erbjuds.

Begär ett tydligt skriftligt kontrakt med all information om det arbete som utförs i ditt hem. Detta hjälper dig att hålla en god överblick över det arbete som utförs i ditt hem. Det kommer också hjälpa dig föra en diskussion med de du anlitat om du inte skulle vara nöjd eller känna att något tar för lång tid, eller känns för dyrt.

Håll en god överblick över det arbete som utförs i ditt hem.

När du renoverar ditt hem finns det några saker du bör tänka på. För det första måste du kunna kommunicera med arbetarna. Detta kanske låter som sunt förnuft, men om ni inte talar samma språk kan det bli svårt. Det kan vara viktigt att ha vad du blir lovad skriftligt för att kunna hänvisa till det senare om det behövs.

För det andra är det viktigt att du kontrollerar att arbetet utförs korrekt. Detta innebär att du måste gå in i varje rum där arbetet utförs och ta en titt innan du går därifrån igen, så att du inte missar något eller orsakar skador som du själv kan orsaka och som sedan måste repareras med extra kostnader senare!

Följ Heymobloggen för att bli inspirerad och ta del av våra bästa tips och idéer!

Kom igång med din hemsida och förverkliga dina drömmar!

Ledigt domännamn?

Fyll i det önskade domännamnet och se om det är ledigt.