Erbjudande: Nu får du 30% rabatt på årsabonnemang Driva (första året) – passa på!

Stjärnsäljaren ger dig sina bästa säljtips!

Som företagare är det avgörande att få försäljningen att rulla på för att få klirr i kassan och ditt företag att växa. Efter att ha arbetat med sälj i hela mitt liv har jag under åren några ess i rockärmen som jag gärna delar med mig av till dig. Kanske kan några av tipsen inspirera dig att lyckas ännu bättre med ditt sälj, oavsett om du är nystartad eller redan är igång med ditt företag.

Kanske har du redan hittat säljknepen som fungerar för dig? När det gäller försäljning är det högst personligt vad som fungerar och inte. Det viktiga är att hitta sätten som känns bra för dig. Jag hoppas att något av mina tips kan inspirera dig att lyckas med ditt sälj och gör att kunden väljer just dig och ditt företag!


Alexander Reinholdz

Arbetar: Key Account Manager, MTG Sverige
Bor: I Vadensjö med min fru Marie och dotter Naomi
Antal år som säljare: Hela livet
Ditt första jobb: Gräddbullsförsäljare när jag var 8 år
Beskriv dig som person: Driven, energisk och outtröttlig
Vad gör du på din fritid: Njuter av livet med min familj
Meriter: Vunnit flera interna priser, bland annat som “Årets säljare”.


1. Sätt upp mål

Alla människor är olika och därför säljer vi även på olika sätt. Det finns egentligen inga dåliga sätt att sälja på, så länge du säljer. Allt handlar om att ta sig från punkt A till punkt B. Men hur gör du det? Jo, genom att alltid ha SMARTA mål = Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska, Tidsenliga och Attraktiva. Sätt dig ned och sätt upp dina mål. Det kan vara allt från ett dagsmål till ett månadsmål eller ett ”drömmål”.

Alexander tipsar: En bra idé är att sätta upp ett tydligt mål som även inkluderar din familj. Om jag säljer/når detta resultat – vad ska vi göra då? Kanske är ditt drömmål att åka utomlands i en månad om du lyckas nå ett visst resultat? Det var mitt drömmål och sporrade mig ännu mer till att lyckas nå mina mål.

2. Våga sticka ut

Som säljare träffar jag många stora kunder där beslutsfattarna kanske får 1000-tals mail och samtal varje månad från olika företag. Varför ska de då välja just mig? Att våga sticka ut, utmana dig själv och gör en kul grej av det kan verkligen hjälpa dig i ditt sälj. Alla har förutsättningarna och kan tränas att bli en riktig bra säljare – så länge du brinner för försäljning. Så ta fram det – du har det i dig!

Alexander tipsar: Min framgång till försäljning är att sticka ut, att våga ställa den frågan som ingen annan ställer och att göra det med glimten i ögat!

3. Kom alltid i tid

En duktig säljare ser till att vara påläst och aldrig komma till ett möte oförberedd. Dessutom ska du ALLTID se till att komma i tid. Din tid är inte mer dyrbar än någon annans. Kom dock inte för tidigt. 2-3 minuter innan utsatt tid är nyckeln. Om du kommer tidigare kan du stressa kunden och kommer du för sent skapar du irritation.

4. Förtjäna din kunds förtroende

Genom att vara lyhörd och lyssna på kunden framför dig kommer du att lyckas som säljare. Gör inte behovsanalysen bara för att du måste, ha inte dina intränade fraser som du alltid kör med, så att allt går på autopilot. Du måste utmana dig själv. Hur ska du annars kunna utvecklas? Lyssna till kundens utmaningar, hur ska ni göra tillsammans för att nå målen? Ta inte pengarna och spring, satsa på ett långvarigt förhållande med kunden och vinn deras förtroende så att du ser till att de återvänder till dig. Om du gör rätt från början är du på helt rätt väg, sätt kunden i fokus.

5. Tänk positivt

Precis som alla som är nya på jobbet kan man ibland få en tuff start. På några av de företag jag var på tidigare såg jag många komma och gå som kanske inte hade satt upp tydliga mål. De visste heller inte vad deras framtida önskade tillstånd var. Visionen om att bli bäst, den sporrar mig, även när det går som sämst – det är då du måste steppa upp. Så tänk positivt! Gör bara en affär så är du på det igen och allting kommer att vända om du bara ger dig fan på det.

6. Ta vara på nya möjligheter

En annat tips är att alltid se till att ta tillvara på möjligheter och att aldrig stänga några dörrar. Se till att bygga ditt nätverk, underhålla dina relationer för du vet aldrig när en möjlighet dyker upp och era vägar möts igen. Kanske är det en potentiell ny kund, ett samarbete eller något helt annat? Men när du minst anar det så öppnas det upp en ny dörr som kan innebära nya möjligheter som du kanske inte hade en aning om skulle ta dig närmare ditt mål.

7. Var hungrig

Hunger, så länge du är hungrig och aldrig ger dig, så kommer du att lyckas med din försäljning. Vissa månader kommer att gå bättre än andra, så är det. Du måste ha tålamod och inte grotta ner dig om du förlorar en kund. Det räcker med ett bra möte eller telefonsamtal och att ta nya tag så är du på banan igen. Så tappa inte modet!

8. Ha igång flera dialoger

Se till att inte bara ha en offert ute och gå och vänta på den. För vad händer om den inte går i mål? Kanske är dagen, veckan, månaden eller året förstört? Ett tips är att alltid ha många offerter ute samtidigt och se till att jobba vidare med nya kunder och skicka ut nya offerter. Helt plötsligt trillar det kanske in 2-3 offerter med positivt besked och du är redan på gång att skicka ut nya.

Alexander tipsar: Hur många offerter behöver du skicka ut för att få in en affär? 1 av 3? Hur många affärer behöver du göra för att kunna nå dina mål? Räkna på det och skicka ut så många offerter som behövs så är du i hamn.

9. Ha kul på vägen

Du lever bara en gång. Jag hade ett jobb en gång där jag verkligen inte trivdes, jag mådde dåligt på söndagarna eftersom jag visste att jag var tvungen att gå till jobbet dagen efter. Livet är för kort för att du ska ha det så. Visslar du däremot när du går till jobbet? Grattis, du är på helt rätt plats! Med detta sagt, menar jag att det är oerhört viktigt att du klickar med dina kollegor, trivs med dina arbetsuppgifter och har ROLIGT på jobbet.

Personligen tycker jag att det roligaste med att jobba med försäljning är att träffa nya människor och skapa ett kontaktnät utan dess like. Sen är det inte så tokigt när du får in en stor affär, pulsen höjs och du ser hur du närmar dig dina mål!

10. Fira dina framgångar

Våga sticka ut och fira dina framgångar, var inte för svensk i ditt sälj. Vi svenskar har ju en tendens att nästan be om ursäkt innan vi öppnat munnen. Våga ta för dig och var stolt när du säljer och framförallt se till att fira när du lyckas att nå dina mål.

/ Alexander Reinholdz
Key Account Manager, MTG

Följ Heymobloggen för att bli inspirerad och ta del av våra bästa tips och idéer!

Kom igång med din hemsida och förverkliga dina drömmar!

Ledigt domännamn?

Fyll i det önskade domännamnet och se om det är ledigt.